Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon)

Yüksek Tansiyon Resim

Yüksek Tansiyon Düşürücü Programımız Nasıl?

Hipertansiyon: böbrek hastalıkları, felç, kalp damar hastalıkları için riski faktörüdür. Yüksek tansiyonu olan bireyin normal tansiyon seviyelerin olanlara göre koroner kalp hastalığına yakalanma riski 3-4 kat, felç riski 7 kat daha fazladır. Kan basıncının 10mmHg artması koroner kalp hastalığı riskini %30 kadar arttırır. Hipertansiyonu olan her 4 bireyin birinde böbrek hastalığı belirteci olan mikroalbümini (idrarda albümin seviyesinin  30-300 mg arasında olması) görülür.

Risk Faktörleri

  • Kalıtım
  • Genetik
  • Obezite
  • Kötü Beslenme
  • İlaç Kullanımı

Obezite

Obezite: Başta gelen bir risk faktörüdür. Beden ağırlığı %20 üzerinde olanlarda normal olanlara göre risk 2 kat fazladır. Bel/kalça oranı ile hipertansiyon ilişkisi doğru orantılıdır hatta sadece kiloya kıyasla daha iyi bir risk belirtecidir. Kiloyu bel bölgesinden alanlar, basen ve kalçadan alanlara göre daha risk altındadır. Ağırlıktaki %10 artış kan basıncını %7 kadar arttırabilir.

Kalıtım

Kalıtım: önemli bir risk faktörüdür. Hipertansiyon siyah tenlilerde daha sık görülür.

Kötü Beslenme

Aşırı tuzlu beslenme, yüksek kalori ve kötü besin içerikleri nedeniyle karın bölgesinde yağlanmaya sebep olacak şekilde kilo alma, düşük potasyum içerikli beslenme, doymamış yağ içeriği yüksek besinler tüketmek hipertansiyon riskini arttırır.

Bazı İlaçlar ve Kimyasallar

İlaca bağlı hipertansiyon, kimyasal bir madde veya ilacın neden olduğu yüksek tansiyondur. Kortikosteroidler, eritropoietinler; kafein, nikotin; siyah meyankökü ve Efedra gibi bazı bitkisel ürünler; amfetaminler, ekstazi(MDMA ve türevleri) ve kokain gibi uyuşturucu maddeler hipertansiyon yaratabilir.

Sigara

Sigara tüketimi yüksek tansiyona olumsuz etki eder. Sigaranın bırakılması hipertansiyon tedavisine çok olumlu eder.

Diyetsel Etkenler

Farklı besin öğelerinin kan basıncını arttırma ve azaltma etkilere olmaktadır. Sodyum, potasyum, magnezyum, yağ asitlerinin, alkolün, kan basıncına farklı etkisi olmaktadır. Diyetteki sodyumun çoğu tuzdan gelir.

Sodyum

Tuzun tansiyon yükseltici etkisi kişiden kişiye değişmektedir. Böbrekten fazla tuzun atımını etkileyen bir bozukluk kandaki su ve tuz miktarını arttırabilir. Fazla sodyumun atımını sağlayan natriüretik hormonun etkisindeki bozulmalar da vücutta sodyum birikimine yol açar. Böbrekten fazla tuzun atımını etkileyen bir bozukluk kandaki su ve tuz miktarını arttırabilir. Fazla sodyumun atımını sağlayan natriüretik hormonun etkisindeki bozulmalar da vücutta sodyum birikimine yol açar.

Kalsiyum

Bazı bilimsel çalışmalar kalsiyum tüketiminin yüksek tansiyona olumlu etki edebileceğini, yetersizliğinin hipertansiyon riskini arttıracağını öne sürmüştür. Kalsiyum takviyesi ile hipertansiyonu önlemeye yönelik çalışmalar çelişkilidir. Kalsiyum takviyesinin yalnızca yüksek kalsiyum duyarlılığı olan hipertansiyon hastalarına olumlu etki edebileceği öne sürülmüştür.

Magnezyum

Damar yumuşak kas kasılmasının inhibitörü olup vazodilatör (damar genişletici) özelliği olan bir mineraldir. Kan basıncında rolü olan renin-anjiotensin sistemi, nörötransmitter sentez ve salınımı, intravaskular hacim(damarsal hacim) üzerinde etkileri olup kan basıncını etkileyebilir. Serum magnezyum seviyesi ile kan basıncı arasında ters ilişki görülmüştür. Ancak diyet magnezyum alımı ile hipertansiyon arasındaki ilişki açısından yeterli araştırma verisi yoktur.

Yağ Asitleri

Diyetteki yağ asidi içeriği ve miktarı kan basıncını etkileyebilir. Sınırlı yağ tüketimi ve doymuş yağ alımının kısıtlanarak çoklu doymamış yağ asitlerinin arttırılması tansiyonun düşürülmesini sağlayabilir. Bu etki hastadan hastaya ve tansiyon yüksekliğinin seviyesine göre değişebilir. Vejeteryanlarda hipertansiyon sıklığı daha azdır. Bunun sebebinin diyetlerindeki doymuş yağın az; potasyum ve magnezyum miktarının yüksek olması muhtemeldir.

Alkol

Alkolün hipertansif etkisi vardır. Alkolün hipertansif etkisi kadınlarda erkeklere kıyasla daha yüksektir.

Uyguladığımız Tansiyon Düşürücü Diyet Programları

Yüksek kan basıncı tedavisinde farklı ilaç ve beslenme tedavileri uygulanmaktadır. Bu tedavide amaç tansiyonun getirdiği koroner kalp hastalığı, kalp yetersizliği, inme-felç, böbrek hastalıkları ciddi hastalıkların oluşma riskini azaltmaktır. Tedavi sürecinde kişiye özgü tıbbi beslenme programının oluşturulması çok önemlidir. Yüksek tansiyon diyet tedavisinde DASH diyeti uygulanır. Bu diyetin içeriği yaşa, kiloya, kullanılan ilaçlara, hastalığın özelliğine ve eşlik eden diğer hastalıklara göre planlanır. DASH diyeti kişinin fazla kilosu varsa kilo kaybı oluşturacak şekilde planlanır. Doğru uygulanan DASH diyeti yüksek tansiyon seviyelerine çok olumlu etki edebilmektedir.

  1. DASH Diyeti
  2. Akdeniz Diyeti

Yukarıda belirttiğimiz 2 diyet programı bilimsel geçerliliği olan temel programlardır. 2 diyet programı birleştirilerek Akdeniz-DASH diyeti olarak hastaya özelleştirilmiş bir şekilde planlıyoruz. Gerekli olduğunda farklı diyet programları ve diyet özellikleri programa eklenmektedir.

Süreç nasıl işliyor?

  1. Ön Görüşme
  2. Kilo, Yağ Analizi Ölçümü ve Kan Tahlillerinin Değerlendirilmesi
  3. Hedef Belirlenmesi (Tansiyon, Kilo ve Kan Tahlili Değerleri Hedefi)
  4. Beslenme Programının Oluşturulması
  5. Haftalık Takiple Gerektiğinde Listenin Değiştirilmesi
  6. Hedefe Ulaşınca Koruma Diyetinin Oluşturulması

Bilgi almak veya randevu oluşturmak için iletişime geçin

Scroll to Top