Diyabette Karbonhidrat Sayımı Eğitimimiz
Tip 1 Diyabet, MODY, veya farklı bir sebeple insüline bağımlı diyabette karbonhidrat sayımını bilmek çok önemlidir. Kan şekerini yükselten temel makro besin grubu karbonhidratlardır. Amacımız alacağımız besinin karbonhidrat miktarını hesaplayarak aldığımız karbonhidrat gramajına göre insülin yapmaktır.
Kimler Karbonhidrat Sayımı Eğitimi almalı?
Tip 1 Diyabetliler, insüline bağımlı diyabeti olanlar, besinlerin kan şekerine etkilerini daha iyi anlamak isteyen tip 2 diyabetliler karbonhidrat sayımı eğitimi almalıdır.
Sürecimiz nasıl ilerliyor
1-) Genel Değerlendirme
Hastanın diyabet geçmişini, yaşını, kilosunu, aldığı diyabet tedavisini, kan şekerleri seviyelerini (parmak ucu , varsa sensör ölçümlerini, 3 aylık kan şekeri ortalamasını (hba1c)) değerlendiriyoruz.
2-) Beslenme Programı Oluşturma ve Karbonhidrat Sayımı Eğitimine Giriş
Sürecin başlangıcında hastaya uygun hesaplamaları yapmak için bize yardımcı olacak beslenme programını oluşturuyoruz. Bu beslenme programını hastanın aldığı diyabet tedavisine (ilaçlar, insülinler), insülin uygulama şekline (insülin kalemi veya insülin pompası) göre oluşturuyoruz. İnsülin kullanımı şekli (kalem ya da pompa), kullandığı insülin türleri farklı beslenme tedavisi stratejileri gerektirir. Bu nedenle beslenme programını her hastaya özel olarak planlıyoruz. İlk görüşmeden itibaren karbonhidrat sayımı eğitimine başlıyoruz.
3-) Gerekli Hesaplamaları yapıyoruz
Karbonhidrat sayımı için kişiden kişiye değişen karbonhidrat/insülin(K/I) oranınızı hesaplıyoruz. Bu değer ne kadar karbonhidrat için bir ünite insülin yapacağınızı belirler. Bu değer kişiden kişiye 3-30 gibi geniş bir aralıkta değişebilir. Örneğin karbonhidrat insülin oranınız 15 ise, 15 gram karbonhidrat için 1 ünite kısa etkili insülin yapacağınız anlamına gelir. Bu değer zaman içinde değişebilir.
Hesaplanması gereken bir diğer önemli değer ise insülin duyarlılık faktörüdür (IDF). Bu değeri kan şekeriniz yüksek olduğunu durumlarda ekstra düzelme dozu yaparken ve insülin pompası kullanıyorsanız cihaz ayarlamaları yaparken kullanacaksınız. Bu değeri doktorunuz insülin dozlarınızı ve tedavi programını oluştururken belirleyecektir. Bu değer zaman içinde insülin ihtiyacını arttıran farklı sebeplere (enfeksiyon, stres, bazı ilaçlar) bağlı olarak değişebilir.
4-) Eğitim ve Takip Süreci
Online veya yüz yüze görüşmelerle beslenme ve kan şekeri takip yapıyoruz ve ileri karbonhidrat sayımı eğitimini veriyoruz. Bu süreçte daha karmaşık besinlerin tüketiminin nasıl olacağının eğitimini veriyoruz.
Diyabette İnsülin Eğitim Programımız
İnsüline yeni başlama sırasında ya da yanlış insülin uygulaması yapıldığı düşünüldüğünde insülin eğitimi verilmelidir. İnsüline yeni başlayan ya da tekrar eğitim alması gerektiği düşünülen hastalara ayrıntılı insülin eğitimi programı veriyoruz. Yanlış insülin uygulaması düzensiz kan şekeri dengesinden cilt sorunlarına kadar pek çok sağlık sorunlarına yok açabilir. Bu eğitimimizin amacı bu sorunları gerçekleşmeden önlemektir.
Diyabette İnsülin Pompası Eğitim Programımız
Diyabetlilerin hayatlarını kolaylaştıran ve şeker kontrolüne çok faydası olabilen insülin pompalarını kullanımına başlandığında ya da insülin pompası kullanımı sırasında kan şekeri seviyelerinin istenilen seviyede olmaması durumunda doğru insülin pompası eğitimi almak şarttır. Piyasada farklı türde (kablolu veya yama(patch)) ve modelde insülin pompaları bulunup bunların birbirleri arasında farklar olmaktadır. İnsülin pompalarının birbirleri arasındaki farklara göre, insülin pompası eğitimini sahip olduğunuz cihazın özelliklerine göre veriyoruz. Klinik tecrübemize dayanarak insülin pompasında yaşayabileceğiniz sorunları, çözüm stratejilerini püf noktaları, spesifik pompa ayarlarını sizlerin de öğrenmesini sağlıyoruz.
İnsülin Pompası ve Beslenme
İnsülin Pompası ve İnsülin Kalemi uygulaması birbirinden farklı tedavi yaklaşımları gerektirir. Aynı şekilde beslenme tedavisi de birbirinden farklılık gösterir. İnsülin kalemi uygulamasından insülin pompası tedavisine geçen danışanlarımız beslenme programlarında önemli ve gerekli değişiklikler yapıyoruz
Bilgi almak veya randevu oluşturmak için iletişime geçin