Diyabette Karbonhidrat Sayımı Eğitimimiz
Tip 1 Diyabet, MODY, veya farklı bir sebeple insüline bağımlı diyabette karbonhidrat sayımını bilmek çok önemlidir. Kan şekerini yükselten temel makro besin grubu karbonhidratlardır. Amacımız alacağımız besinin karbonhidrat miktarını ve kan şekeri yükseltme potansiyelini (glisemik indeks ve glisemik yük) hesaplayarak aldığımız karbonhidrat gramajına göre insülin yapmaktır.
Kimler Karbonhidrat Sayımı Eğitimi almalı?
Tip 1 Diyabetliler, insüline bağımlı diyabeti olanlar, besinlerin kan şekerine etkilerini daha iyi anlamak isteyen tip 2 diyabetliler karbonhidrat sayımı eğitimi almalıdır.
Sürecimiz nasıl ilerliyor
1-) Genel Değerlendirme
Hastanın diyabet geçmişini, yaşını, kilosunu, aldığı diyabet tedavisini, kan şekerleri seviyelerini (parmak ucu , varsa sensör ölçümlerini, 3 aylık kan şekeri ortalamasını (hba1c)) değerlendiriyoruz.
2-) Beslenme Programı Oluşturma ve Karbonhidrat Sayımı Eğitimine Giriş
Sürecin başlangıcında hastaya uygun hesaplamaları yapmak için bize yardımcı olacak beslenme programını oluşturuyoruz. Bu beslenme programını hastanın aldığı diyabet tedavisine (ilaçlar, insülinler), insülin uygulama şekline (insülin kalemi veya insülin pompası) göre oluşturuyoruz. İnsülin kullanımı şekli (kalem ya da pompa), kullandığı insülin türleri farklı beslenme tedavisi stratejileri gerektirir. Bu nedenle karbonhidrat sayımı eğitimi sırasında uygulayacağımız beslenme programını her hastaya özel olarak planlıyoruz. İlk görüşmeden itibaren karbonhidrat sayımı eğitimine başlıyoruz.
3-) Size Özgü Olan Gerekli Değişenleri Hesaplıyoruz
Karbonhidrat sayımı için kişiden kişiye değişen karbonhidrat/insülin(K/I) oranınızı hesaplıyoruz. Bu değer ne kadar karbonhidrat için bir ünite insülin yapacağınızı belirler. Bu değer kişiden kişiye 3-30 gibi geniş bir aralıkta değişebilir. Örneğin karbonhidrat insülin oranınız 15 ise, 15 gram karbonhidrat için 1 ünite kısa etkili insülin yapacağınız anlamına gelir. Bu değer zaman içinde değişebilir.
Hesaplanması gereken bir diğer önemli değer ise insülin duyarlılık faktörüdür (İDF). Bu değeri kan şekeriniz yüksek olduğunu durumlarda ekstra düzelme dozu yaparken ve insülin pompası kullanıyorsanız cihaz ayarlamaları yaparken kullanacaksınız. İnsülin ihtiyacı fazla olan hastalarda İDF değeri düşüktür. Bu değeri doktorunuz insülin dozlarınızı ve tedavi programını oluştururken belirleyecektir. Bu değer zaman içinde insülin ihtiyacını arttıran farklı sebeplere (enfeksiyon, stres, bazı ilaçlar, kilo değişimi) bağlı olarak değişebilir.
4-) Eğitim ve Takip Süreci
Online veya yüz yüze görüşmelerle beslenme ve kan şekeri takip yapıyoruz ve ileri karbonhidrat sayımı eğitimini veriyoruz. Bu süreçte daha karmaşık besinlerin tüketiminin nasıl olacağının eğitimini veriyoruz. Besinlerin karbonhidratlarını hesaplamayı öğrendiğinizde ve kan şekeri seviyeleriniz istediğimiz hedeflere (yükselme, aşırı düşme, dalgalanma olmaması) ulaşınca süreci tamamlamış oluyoruz.
Bilgi almak veya randevu oluşturmak için iletişime geçin
Karbonhidrat Sayım Tablosuna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.